PopeyeCharts 23 October

Make Volatility Great Again?

Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus på klassisk teknisk analys och Elliott Wave. Med stort intresse för finansiella marknader och aktiv handel är min förhoppning att vi tillsammans ska kunna navigera genom både korta och långa svängar på marknaden.

I dagens inlägg tittar vi på CBOE Volatility Index (VIX), som speglar marknadens förväntningar på hur stora prisförändringarna i S&P 500 Index (SPX) kan bli på kort sikt. VIX baseras på priserna för SPX-optioner med kort löptid och ger en prognos över volatiliteten de kommande 30 dagarna. Volatilitet, som visar hur snabbt priser förändras, används ofta för att bedöma marknadssentiment, särskilt graden av osäkerhet och rädsla bland investerare. Som en tumregel är VIX-värden över 30 vanligtvis förknippade med hög volatilitet, vilket indikerar ökad osäkerhet, risk och investerarrädsla. VIX-värden under 20 brukar däremot tyda på mer stabila och stressfria perioder på marknaderna.

I månadsgrafen ovan ser vi en längre tidsserie för VIX, som sträcker sig tillbaka till januari 1990. Historiskt sett har VIX vanligtvis rört sig inom intervallet 10 till 35-40. Värden runt 10 indikerar extrem optimism och kan vara varningstecken för toppar i S&P 500, medan värden runt 35-40 (eller högre) signalerar extrem rädsla och potentiella bottennivåer i S&P 500. VIX har nyligen noterat båda dessa extremer: i juli noterades indexet runt 10, och i augusti steg indexet till en högsta notering runt 65. Under samma period tappade S&P500 cirka 10 procent.

Lastning…

Förutom att identifiera extrempunkter kan man analysera potentiella trender och trendskiften i VIX, exempelvis om vi står inför en fas med ökad eller minskad volatilitet på marknaden. I grafen ovan kan vi se tecken på ett potentiellt trendskifte i VIX, då EMA12 (12-månaders exponentiellt glidande medelvärde) har börjat peka uppåt sedan juni i år, samtidigt som MACD korsade över sin signallinje i juli. Givet dessa observationer tror jag sannolikheten för högre värden på VIX är större än lägre närmaste månaderna. I nedan dagliga graf tittar vi närmare på indikatorer och nivåer av vikt den närmaste tiden.

Om vi i ovan graf bortser från extrempunkterna under juli och augusti så ser vi att VIX har pendlat mellan 14-15 och 21-23-området sedan augusti i år. I augusti korsade SMA50 över SMA200 i en så kallad “Golden Cross”, och sedan dess har båda dessa glidande medelvärden trendat uppåt. Samtidigt har både MACD och RSI rört sig runt 0 respektive 50-strecket sedan augusti, medan StochRSI signalerar översålda nivåer på nytt. De senaste två gångerna StochRSI signalerade översålda nivåer steg VIX med mellan 55 och 65 procent.

I grafen ser jag två intressanta områden för en lång position i VIX: det första runt nuvarande nivå (18,50), med en stop-loss strax under SMA50 eller en risk på 5-7 procent, och det andra runt SMA200 och 14-15-området med motsvarande risk som i första alternativet. Målkurser för det första alternativet ligger runt 24, 28, 31 och 37, medan målkurserna för det andra alternativet är runt 20, 25, 28 och 35.

/Popeye Charts


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
14 November David Bagge
Semiconductors sänder varningssignal
De amerikanska börserna fortsätter att rusa, men nog finns det varningslampor under motorhuven. Semiconductors var…
14 November David Bagge
OMX – uppsida med warranter
Jag brukar vanligtvis skriva om warranter mot S&P 500, Nasdaq eller amerikanska bolag, men faktum är att Societe…
14 November David Bagge
Köper OMX
I tisdags blev jag utstoppad ur mitt köpcase i OMX (här) efter ovanligt stort börsfall den dagen. Förlusten…