David Bagge 24 October

Blankning av aktier – hur det fungerar och vad du bör veta

Att blanka, eller att korta, är processen där du spekulerar på nedgång i en aktie. Du gör detta genom att låna någon annans aktier för att sedan sälja dem. När du så småningom stänger positionen köper du rätt och slätt tillbaka aktierna. Du gör därmed vinst om aktien har gått ned i pris, eller förlust om aktien gått upp i pris. Enkelt uttryckt kan man säga att blankning är detsamma som omvänd aktiehandel. Istället för att köpa först och sälja därefter så säljer du först och köper tillbaka dem senare.

Nyckelpunkter

  • När du blankar lånar du aktier för att sälja dem.
  • När du lånat aktierna säljer du dem på marknaden. Det blir därför ett säljtryck just när man blankar aktier.
  • Fördelarna med blankning är att det diversifierar din handel samt ger dig möjligheten att hedga.
  • Innan du kan blanka aktier behöver du godkännande från din nätmäklare. I regel rör det sig om standardavtal som behandlar vilka förpliktelser som finns mellan blankaren och utlånaren av aktierna.
  • Om du blankar en aktie där den sammanlagda blankningen är stor löper du risken för en så kallad short squeeze. Likaså kan ett aktielån återkallas närsomhelst under den pågående blankningen, varpå du omedelbart måste köpa tillbaka positionen oavsett pris.

Vad är blankning? 

Att blanka en aktie är motsatsen till att köpa en aktie – du blankar i tron om att aktien ska gå ned i pris. När du går kort lånar du och säljer aktierna. Du lånar aktierna från investerare som ingår i aktielåneprogram. Ett aktielåneprogram är ett program där stora investerare väljer att låna ut sina aktier, varpå du ges möjligheten att blanka dessa. Givet att det rör sig om ett lån behöver du betala ränta. När du ska stänga din korta position köper du tillbaka aktierna.

Låt oss tydliggöra detta med ett exempel. En aktie kostar 100 kronor. Du tror att den kommer tappa i värde på sikt och säljer den därmed till detta pris. Om aktien nu går ned med -20 % blir den värd 80 kronor. Om du väljer att avsluta blankningen köper du tillbaka dessa lånade aktier för 80 kronor styck. Din vinst blir då 20 kronor per aktie minus räntan.

Fördelar med att blanka aktier

En fördel med blankningar är att de ger dig ytterligare ett verktyg att jobba med. Om du analyserar en aktie och tror på en nedgång är blankning ett perfekt verktyg för att dra nytta av den.

En annan fördel med att korta aktier är möjligheten att hedga, vilket är en riskminimerande åtgärd. Man kan se det som att man säkrar upp sin initiala position ifall den inte går vägen.

Ett exempel på hedge är om du exempelvis tror att oljan ska gå upp i pris. Du går då lång olja och som en åtgärd för att minimera risken kortar du en aktie som är direktkopplad till oljan, exempelvis ett oljebolag. Om din första analys är fel och långpositionen inte går vägen kan du i sådana fall profitera på det andra alternativet och därmed minska den totala förlusten. När man blankar som hedging kan man säga att hedgingen utgör en premie.  

Risker med blankning

Den absolut största risken med blankningar är att de möjliga förlusterna i praktiken är obegränsade. Du kan alltså förlora betydligt mer än det investerade kapitalet. Om du blankar en aktie som kostar 10 kronor och aktien i fråga går upp till 50 kronor har du förlorat fem gånger din insats. 

Om du blankar en aktie där den sammanlagda blankningen är stor löper du risken för en short squeeze. Detta är ett vanligt fenomen för aktier som är hårt blankade. När ett flertal blankare stänger sina positioner uppstår ett köptryck. Detta köptryck gör att kursen går upp, varpå andra blankare snabbt förlorar värde på sina investeringar. Det leder till en spiral där allt fler blankare tvingas stänga sina positioner – det vill säga köpa tillbaka aktien – för att inte förlusterna ska skena. Detta i sin tur skapar ett fortsatt kraftigt köptryck i aktien.

En annan risk med att gå kort är att ett aktielån kan kallas in närsomhelst. När lånet kallas tillbaka måste du som blankare stänga din position innan handelsdagen är slut. Detta medför en risk om du exempelvis planerat att hålla den positionen över en rapport eller liknande. För dig som daytrader utgör detta däremot en betydligt mindre risk, eftersom du ägnar dig åt intradagshandel och tidshorisonten för positioner är kortare.

Så här börjar du blanka aktier

Första steget är att undersöka vilka avtal som måste skrivas under. I regel får du ett ramavtal och ett kreditavtal som behandlar de förpliktelser som finns mellan blankaren och utlånaren av aktierna. Undersök vad just din nätmäklare kräver för att du ska kunna blanka aktier!

När du har avtalen på plats kan du börja korta aktier. Eftersom man lånar för att kunna blanka så är det inte säkert att alla aktier är blankningsbara. Det måste helt enkelt finnas investerare som gått med på att låna ut sina aktier för just det ändamålet. Din nätmäklare har därför en lista på aktier som är blankningsbara. När du anser att det är dags att öppna en kort position säljer du sonika aktien i fråga och voilá, du har nu gått kort!

Sammanfattning

Blankning innebär att du lånar aktier för att sälja dem, detta med förhoppningen om att köpa tillbaka dem till ett lägre pris senare. Du går med vinst om priset på aktien sjunker och förlorar om det stiger. Blankning ger dig möjligheten att tjäna pengar på nedgångar i aktier och kan bland annat användas som en hedge för att minska riskerna i din portfölj.


Den absolut största risken med att blanka är att den möjliga förlusten i praktiken kan bli hur stor som helst. Det finns ingen övre gräns på hur mycket du kan förlora. Vidare är short squeezar en annan påtaglig risk, där du som blankare blir nödgad att köpa tillbaka aktierna för att begränsa skenande förluster. Short squeezar tenderar att driva upp priset på aktien och kan därmed orsaka stora och plötsliga förluster för dig som blankare. 

Likaså kan lånet krävas tillbaka när som helst, vilket kan tvinga dig att stänga positionen vid ett för dig ofördelaktigt tillfälle. För att få blanka måste du skriva ett standardavtal med din nätmäklare. När allt är på plats kan du börja blanka aktier.

Rekommenderade artiklar

Daytrading-strategier och tips för nybörjare(2024)
Daytrading aktier: Ultimata guiden om aktier för daytrading (2024)
Hur det är att leva och jobba som daytrader | Marketmate

Frågor och svar

Vad är blankning?
Blankning innebär att du lånar och säljer aktier med hopp om att kunna köpa tillbaka dem igen till ett lägre pris.

Hur fungerar blankning?
Du lånar aktier från en annan investerare som ingår i aktielånprogram. Sedan säljer du dem till det aktuella marknadspriset och köper tillbaka dem när du vill stänga positionen. 

Vilka risker finns med blankning?
Risken är att aktien ökar i pris vilket kan leda till förluster. En annan risk är short squeezar, där blankare tvingas köpa tillbaka aktierna till högre priser, vilket ytterligare driver upp priset.

Hur kan jag börja blanka aktier?
För att börja blanka behöver du skriva avtal med din nätmäklare. De har en lista över vilka aktier som är tillgängliga för blankning, och du kan börja när avtalen är på plats.

Ordlista

Blanka: Att sälja aktier som du lånat för att profitera på en nedgång. Kan även kallas att korta.
Aktielån: Du lånar aktier för att kunna sälja dem. Lånet görs via din nätmäklare och långivaren är oftast en investerare med stort aktieinnehav.
Kostnad för aktielån: Eftersom det är ett lån behöver du betala ränta på lånet. Detta är kostnaden för aktielånet.
Kursnedgång: En nedgång i ett aktiepris.
Blankningavtal: Du behöver skriva på avtal med din nätmäklare för att kunna blanka. Avtalen är ramavtal för värdepapperslån samt kredit- och förfogandeavtal.

Relaterade artiklar

Se alla
25 April
Analys av bredden i marknaden
Vi vet att USA drivs på av framförallt de sju stora techbolagen som tillsammans står för...
11 May
Börsens öppetider
Detta bör du veta om börsens öppettider Stockholmsbörsens ordinarie öppettider är 09:00-17:30. Detsamma gäller för Helsingforsbörsen,...
24 April
MACD
Moving Average Convergence/Divergence är en trendföljande indikator och lämpar sig bäst föranalys av dagsdiagram. Den vanligaste...