PopeyeCharts 4 October

USD/SEK: En större rörelse på väg?

Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus på klassisk teknisk analys och Elliott Wave. Med stort intresse för finansiella marknader och aktiv handel är min förhoppning att vi tillsammans ska kunna navigera genom både korta och långa svängar på marknaden.

I onsdags tittade jag på EUR/USD, och idag följer jag upp med en analys på USD/SEK. Jag inleder analysen som vanligt med att först titta på den större bilden, för att sedan dyka ner i lägre timeframes.

I månadsgrafen nedan tittar vi på U.S. Dollar Index (DXY, eller “Dixie”), som mäter värdet av den amerikanska dollarn gentemot korg av utländska valutor. Stigande DXY indikerar att den amerikanska dollarn stärks mot dessa valutor. Min Elliott Wave tolkning visar att DXY satte potentiellt en större topp i form av våg 5 i september 2022. En tydlig 5-vågsekvens sedan bottennivån 2008, som även bekräftas av Fibonnaci-nivåerna för en typisk impulsrörelse.

Sedan toppen 2022 har DXY handlats ner till tidigare motståndsnivåer från 2017 och 2020, som vanligtvis förväntas fungera som stöd för högre kurser. DXY har nu testat 101-103-området upprepade gånger under 2023 men även i år. När en stödnivå testas flera gånger utan en tydlig återhämtning indikerar det vanligtvis svaghet, på samma sätt som upprepade test av ett motstånd kan signalera styrka. Förr eller senare tenderar dessa nivåer att brytas. Om vi drar en stödlinje mellan lägsta noteringarna i juli och december 2023, ser vi att DXY bröt genom det stödet i augusti i år och kan nu, i termer av Elliott Wave handla ner mot våg A runt stödområdet för våg 4. Våg B förväntas därefter handla upp till toppen av våg 3 och därefter våg C ner till runt 80-85-området.

USD/SEK

I veckografen ovan tittar vi på USD/SEK, som likt DXY satte potentiellt en större topp i september 2022. Sedan dess har valutaparet handlats sidledes under motståndet av en stigande kil (bearish mönster). Här ser jag likt DXY att våg A i den större strukturen hamnar runt stödområdet för våg 4 eller runt 8,20-8,85-området. Målområdet för den större vågen C kan i nuläget tas med en nypa salt, eftersom det beror på hur våg A och B utvecklas framöver. I den dagliga grafen nedan zoomar vi in för att titta närmare på rörelsen ner mot våg C/A (den gröna boxen i veckografen ovan).

I grafen ovan räknar jag septembertoppen 2023 som antingen våg (B) eller våg (2). Oavsett vilken, ser jag att USD/SEK nu kan vara i en större impuls ner. Det finns tydliga tecken på svaghet i grafen, dels att USD/SEK har pendlat runt stödnivån från augusti 2022, men även att en H&S-formation har utvecklats under perioden december 2023-augusti 2024. I augusti bröt valutaparet igenom neckline, och därefter återtestade samma nivå i september i år. Jag ser huvudet i denna H&S-formation som våg 2, och allt sedan dess som inledningen på våg 3 ner. I nästa graf tittar vi närmare på H&S-formationen, indikatorerna och viktiga nivåer att bevaka på kort sikt.

Lastning…

I grafen ovan noteras “death cross” i början av september i år (SMA50 korsar under SMA200), och båda medelvärdena har haft en negativ lutning sedan maj. Positiv divergens i RSI och MACD mellan augusti och september har bidragit till en kortsiktig uppstuds, men med MACD under 0-linjen och StochRSI som signalerar överköpta nivåer ser jag en begränsad uppsida här. På uppsidan ser jag en potentiell vändzon runt 10,35–10,50. Här sammanfaller flera motståndsnivåer: stödlinjen från augusti 2022 (som nu agerar motstånd), neckline i H&S-formationen (motstånd), samt ett nedåtlutande SMA200 som ytterligare kan begränsa uppgången. Skulle USD/SEK ändå bryta över 10,35–10,50-området, ligger nästa viktiga nivå runt 10,87 (högra skuldran). Det är först över den nivån som jag skulle börja ifrågasätta min Elliott Wave tolkning om fortsatt nedgång för USD/SEK.

Elliott Wave och handel. Elliott Wave fungerar som en karta för att förutsäga prisrörelser på marknaden med hänsyn till marknadsaktörernas psykologi. För att fatta välgrundade handelsbeslut är det viktigt att använda Elliott Wave tillsammans med andra tekniska indikatorer och bekräftelse från prisstrukturer. Detta hjälper till att minska risken för felaktiga beslut. Att enbart agera baserat på att en specifik Elliott Wave-nivå eller område har nåtts kan vara riskabelt.

Trevlig helg!

/Popeye Charts


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
7 October PopeyeCharts
Slutet på tjurarnas framfart i BABA?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
2 October PopeyeCharts
Uppföljning EUR/USD
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…
20 September PopeyeCharts
Botten i Sojabönor?
Skribent: Popeye Charts är mitt hem på X (Twitter), där många av er kanske känner igen mig på @pop_ey_ch. Fokus…