Jack Moen 27 September

Räntemarknaden mer oroad för högre inflation i framtiden som en följd av Feds dubbelsänkning

Den senaste räntesänkning med 50 punkter från Federal Reserve var större än vad konsensus hade förväntat sig. Totalt sett hade 105 av 114 ekonomer inte förväntat sig att Fed skulle sänka räntan med 50 punkter i september. Fed-chefen Jeroeme Powell kallar sänkningen för en “omkalibrering” av räntorna, i ett försök att bibehålla styrkan på arbetsmarknaden, som enligt senaste datan har visat tecken på avmattning när det kommer till nya skapade jobb. Fed anser att omkalibreringen kan göras på grund av stegen som tagits för att få ner inflationen till målet på 2 procent och att vägen mot målet är på god väg. (PCE +2,5% , Kärn-KPI +3,2%, KPI +2,5%) Feds fokus iväg från inflationen till ekonomiskt aktivitet har fått räntemarknaden på tårna sedan räntebeskedet, och ser nu en ökad risk för högre inflation i framtiden som en följd av dubbelsänkningen.

Data från Bloomberg som visar 114 estimat från ekonomer, varav 105 stycken trodde på en 25 punkters sänkning

Sedan räntebeskedet har den 10 åriga TIPS-räntan (Treasury Inflation-Protected Securities),en statsobligation med en löptid på 10 år som ger skydd mot inflationen, stigit från 2,12 procent den 18 september till 2,167 procent den 23 september. Värdet på obligationen ökar genom högre förväntningar på inflationen kommande decennium och minskar när förväntningarna på inflationen går ner. TIPS-räntorna betalar även en fast ränta två gånger per år, vilket innebär att ränteutbetalningarna ökar med högre inflationsförväntningar.

Utvecklingen för den 10 åriga TIPS-räntan, som noterbart stigit sedan Feds räntebesked

.

“Investerare är återigen nervösa för en ny våg av inflation” sade räntestrateger från BMO Capital Markets i ett brev sedan förra veckan som Reuters tagit del av.

“Vi tror att inflationen kommer att vara godartad framöver…. men det så mer aggressiva räntesänkningar vi ser från Fed så bör ställningstagandet ifrågasättas” sade Brendan Murphy, chef för räntestrategier hos Insight Investment till Reuters.

Fed-guvernören Michelle Bowman, var en av ledamöterna som var emot sänkningen med 50 punkter och röstade för en sänkning med 25 punkter. I ett uttalande den 20 september att sade hon att det fortfarande är för tidigt att deklarera seger över inflationen då den fortfarande är över målet på 2 procent. Gällande hennes tankar på hur Fed ska sänka räntan framöver sade hon ” Jag tycker att sänka räntan mer gradvis med 25 punkter är en bättre väg för att nå upp till vårt mål att få ner inflationen till 2 procent” och “Detta tillvägagångssätt skulle också undvika att onödigt öka efterfrågan”


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
8 October David Bagge
Global likviditet på väg att accelerera!?
Vi har tidigare noterat att likviditeten i det amerikanska finansiella systemet torkat upp (här) och som alla vet…
2 October David Bagge
Likviditeten torkar upp i systemet
Feds balansräkning har nu minskat från 9 trn usd till 7 trn usd i och med deras QT-program som inleddes under…
21 September David Bagge
Vad köpa på Feds räntesänkning?
Välkommen till Marknadsinsikt Weekend Edition! Idag ser vi till hur börs, faktorstilar, guld och silver utvecklats…