David Bagge 18 September

Fed sänker räntan -50bps

De senaste två kvällarna har vi i Marknadsinsikt haft en följetång om “inför Fed”, senast igår där vi uppmärksammade att marknaden svängt till ökad sannolikhet kring -50bps sänkning från Fed idag. Fed levererade mycket riktigt -50bps i räntesänkning och Powell försöker därmed ta sig tillbaka upp i sadeln igen, vilket vi skrev om i måndags. Även Feds nya Dotplot/räntebana är betydligt mjukare än i juli med totalt 8st räntesänkingar på -25bps (dvs -2%) från peakräntan fram till december 2025. Vid senaste mötet såg de “bara” 5st sänkningar.

Fed ligger nu något närmare vad räntemarknaden redan prisat in på längre sikt och i skrivande stund ser vi volatila amerikanska börser i rangen 0-1%, med där de mer räntekänsliga (högre belånade) småbolagen i Russell 200 avancerar +1-2% för dagen. Dollarn faller 0,5% mor euron oh kronan och ädelmetallerna steg snabbt över +1%, för att nu falla tillbaka.

Här kommer ett potpurri med kvällens reaktioner och tankar från X. Personligen tycker jag att det är bra att Fed vågade gå -50bps när de inte sänkte i juli, som jag tyckte att de borde ha gjort. Dessutom vettigt att de rättar sig efter vad räntehandlarna redan förutspått. Men frågan är om en mjukare Fed kan avvärja en hårdlandning i ekonomin på sikt. Jag tvivlar på det.

Tack för ikväll! /David


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
17 September David Bagge
Inför Fed (del II)
Igår la vi ut resonemangen kring morgondagens Fed-besked (här). Sedan dess ser marknaden en ökad sannolikhet för…
16 September David Bagge
Fed är rekordlångt bakom kurvan
Nu på onsdag är det dags för den första räntesänkningen från Fed efter flera år av höjda räntor. Marknaden…
15 September William Strandberg
Uppdatering av amerikansk ekonomi
Skribent: William Strandberg. Blivande nationalekonom med stort intresse för de finansiella…