David Bagge 22 September

Potentiellt säljflöde från systematiska strategier

Den amerikanska centralbanken var oväntat hawkish för kommande år där de höjde sin räntebana för 2024 till 5.1% (från 4.6%) samt 2025 till 3.9% (från 3.4%). Samt att majoriteten i Fed FOMC ser behov av ytterligare en höjning i höst. Bakgrunden är att man höjt sina BNP-prognoser för kommande åren. Marknaden ser dock gärna att räntehöjningarna är klara och svarade med ordentliga nedgångar på börserna samtidigt som den amerikanska 10-årsräntan bröt upp till nytt årshögsta, något som vi belyst som en risk i närtid (här).

Veckans “chock” innebär att systematiska spelare som CTAs, Vol Target Funds och Risk Parity-strategier ser ut att behöva sälja aktieexponering. Teamet på Morgan Stanley Quantitative and Derivative Strategy prognostiserar att CTAs kommer att svänga till säljare av aktieindex globalt om vi inte ser en återhämtning på börserna i närtid. De lär komma att sälja även i en oförändrad marknad kommande veckor.

För kommande fem dagar estimerar de följande flöden på S&P 500. Skulle vi få en förnyad nedgång kommande dagar finns det mycket säljflöden att absorbera av resten av marknaden..

Håll i hatten och trevlig helg!


ANNONS

Rekommenderat

Se alla
7 September David Bagge
Bullish börser i Q4!
I tider som dessa när S&P 500 precis stängt den sämsta veckan på 18 månader är det viktigt att se börsen…
6 September David Bagge
Stänger shorts i S&P och DAX
I tisdags tog jag negativa positioner i DAX och S&P 500 och direkt efter det föll världens börser tungt, vilket…
5 September David Bagge
Nervös obligationsmarknad inför NFP
Räntehandlarna är klart nervösa inför morgondagens NFP-siffra klockan 1430. MOVE-index är volatiliteten på…